Ansambl veterana Slavonija mod

A Brod Néptáncegyüttes 1948-ban alakult. A saját vidékén, Szlavónián kívül Horvátország valamennyi régiójának folklórját műsorán tartja. Újabban az együttes programja régi városi táncokkal gazdagodott. Ezeket a 19. század végén és a 20. század elején táncolták Slavonski Brod városában és a környéken. Az együttesre jellemző a stílusos éneklés és az eredeti népviseletek használata a bemutatott táncoknál. Különböző korosztályokban 300 tag vesz részt a táncos és a zenei csoportokban (énekegyüttes és tamburazenekar).
Számos fellépésen fesztiválon és turnén szerepelt és állandó résztvevője a jelentősebb nemzetközi fesztiváloknak. Az együttes gyakran jelenik meg, mint rendezője és társrendezője számos programnak, így Horvátország legrégebbi folklórfesztiváljának, a Brodsko kolo-nak, ill. a Farsangi ünnepségeknek és a Katalin napi vásárnak.

neum 1

A Neum-i Lindžo együttes 1945-ben alakult. Jelenleg több mint 100 tagja van a fiatalabb és idősebb korosztályokból. Műsoraikban Hercegovina dalait, táncait és népszokásait mutatják be, kiemelten a Neum-i régió hagyományait a „lindžo” tánccal és a különböző énekes körtáncokkal.

osijek


Az Osijek 1862 együttes a horvátországi amatőr együttesek egyik legjobbja. Az 1862-es évszám az egykori eszéki énekkar megalakulásának éve. Az együttesnek korábban mentora volt Dr. Ivana Ivančan, az egyik legismertebb horvát koreográfus. Valamennyi koreográfia az eredeti népszokásokon, énekeken és zenén alapul, és ehhez valamennyi népviselet is eredeti.

Žejanski zvončari

A Žejane-i farsangosok a Háromkirályok idején indulnak el csengőikkel, kolompjaikkal, jellegzetes öltözékükben. Ez a fajta viselet a 19. századból származik, az eredetiket féltő gonddal őrzik. Táncaikat harmonikával vagy egy tamburához hasonló, kéthúros hangszerrel kísérik.